Hidrofor Sistemleri

Hidrofor halk arasında suyun basınçlandırılması olarak bilinir. Su basıncının yeterli olmadığı yerlerde kullanılan su basınçlandırma sistemlerine verilen addır. Dairelerde, binalarda, sitelerde, müstakil villalarda, veya yüksek binalarda şebeke su basıncının yetersiz olduğu durumlarda basınçlı su ihtiyacının giderilmesi amacıyla kullanılır. Genellikle elektrik ile çalışan hidrofor, musluklardan akan suyun basıncını arttırmaya yarar. Bir genleşme tankı bulunur ve bu tank aracılığı ile şebeke suyunun yetersiz geldiği yerlerde su basıncı yapılır. Hidrofor hem şebeke suyuna hem de direkt şebeke hattına da bağlanabilir. Fakat şebeke hattına bağlanır ve sular kesilirse hidroforun bir faydasını göremezsiniz. Suyunuzu basınçlandırmak için hidroforun montajı, hidroforun verimli çalışması ve uzun vadeli olması için oldukça önem taşır.

Hidroforlar genellikle,
•    Basınçlı su istenen yerlerde kullanılır.
•    Isıtma ve havalandırma sistemlerinde kullanılır.
•    Yangın söndürme sistemlerinde kullanılır.
•    Günlük ve içme tüketim sularında kullanılır.
•    Yağmurlama ve sulama sistemlerinde kullanılır.
Hidroforların birçok çeşitleri olsa da çalışma şekilleri aynıdır.

Hidromatlı Hidrofor Nedir ?

Hidromat sistemleri, pompa ağızlarına takılır ve herhangi başka bir işlemciye gerek olmadan pompayı hidrofor haline getiren araç gereçlerdir. Hidromatın çok tercih edilmesinin sebebi bakım ve ayar gerektirmemesidir. Bu nedenle kullanımı çok kolaydır. Hidromatlı sistemlerde sudan oluşan rutubetler oluşmaz, istenmeyen kokular meydana gelmez. Hidromat aynı zamanda fluid kontrol olarak da bilinir.

Membranlı Hidrofor Nedir ?

Membranlı basınç dengeleme tarzı olan bu hidrofor çeşidi 1 litreden 25 litreye kadar hacim elde edebilir. Bu hidroforun işleyiş biçimi lastik membran basın özelliği ile bir tüpün içine su konulmasıyla diğer tarafta supaplar aracılığıyla pompalanması ile gaz elde edilmesidir. Elde edilen gazın suda eriyip gitmesini engellemek için de yine membranlar kullanılır. Böylelikle gaz ve su birbirleri ile temas etmemiş olur. Membranlı hidroforların avantajı taşınabilir olması, ucuz ve az yer kaplamasıdır. Membranlı hidroforların dezavantajları ise araç gereçlerin zamanla hasar alması, sınırlı olması ve mekanik açıdan aksaklık yaşamaya müsait olmasıdır. Membranlı sistemlerde bir konuttan 10 – 20 daireye sahip bir apartmana dek kullanılabilir.