Isıtma, tesisat ve soğutmada yolunda gitmeyen birtakım aksaklık ve arıza sonucunda tesisatlarınızda meydana gelen sızdırma, tıkanıklık gibi olumsuz durumları en az hasar ile en dayanıklı ve en güvenli şekilde onarımının yapılması önemli bir konudur. Bilgi ve üst düzey uzmanlık gerektiren bu arızalar için günümüze uygun teknolojik yapı ile donatılmış cihazlar ile sorunların giderilmesi gerekmektedir. En ufak bir arıza tüm sistemde maliyetli sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla verimlilik ve enerji tasarrufu için mekanik tesisatın en doğru şekilde çalışması önemlidir. Sıhhi tesisat, soğutma, yangın, ısıtma gibi söz konusu sistemlerin periyodik bakımı muhakkak zamanında yapılmalıdır. Böylelikle konforlu ve emniyetli bir yaşam sağlanmış olur.
Merkezi ısıtma sistemlerinin bakımı ve temizliği oldukça zordur. Bakım ve temizlik esnasında tüm sistem kapatılmalıdır. Tabi bu da tüm binanın soğuması anlamına gelmektedir. hem ısınma hem de maddi yönden avantajlar sunan merkezi ısıtma sistemleri, diğer ısınma sistemleri gibi yüksek katlı binalarda bireysel olarak kullanıldığında kabarık faturalara neden olmaz. Merkezi ısıtma sistemlerinde meydana gelen ve doğalgaz tesisatçısı çağrılan sorunlardan tüm apartman sakinleri ilgilidir. Ek olarak tüm apartmandakilerin kullanmasına karşılık ısı pay ölçer ile her evin faturası ayrı olarak hesaplanır. Şayet ki en az ısı kullanan evin faturası ile en fazla ısı kullanan evin faturası aynı ise buna şikayet edebilme hakkınız vardır.
Hidromat sistemleri, pompa ağızlarına takılır ve herhangi başka bir işlemciye gerek olmadan pompayı hidrofor haline getiren araç gereçlerdir. Hidromatın çok tercih edilmesinin sebebi bakım ve ayar gerektirmemesidir. Bu nedenle kullanımı çok kolaydır. Hidromatlı sistemlerde sudan oluşan rutubetler oluşmaz, istenmeyen kokular meydana gelmez. Hidromat aynı zamanda fluid kontrol olarak da bilinir.
Genel olarak havalandırma sistemlerinin amacı ortamdaki havanın giriş çıkışını sağlamaktır. Sürekli sağlıklı hava üretmeyi sağlayan havalandırma sistemleri, kirleticileri en aza indirgemeyi hedefler. Patlama ve yangın gibi durumları önlemeye çalışır. Olabildiğince havanın yenilenmesini sağlar. En önemlisi ortamın pis ve rahatsız edici kokularını gidermeye yardımcı olur. Ortamda havalandırma yapılmaz ise alanda yaşamak çok zorlaşır ve gittikçe imkansız hale gelir. Gıda sektörlerinde çalışanlar, üretim tesislerinde çalışanlar, imalathanede çalışan bireyler oldukça havalandırma sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. Ve böylelikle kaliteli üretimin gerçekleşmesi kolaylaşır.
Yerden ısıtma, uygulandığı mekanda hem dikey hem de yatay olarak homojen dağılır. Böylelikle konforlu bir yaşam alanı oluşmuş olur. Odanın her kısmı eşit bir şekilde ısınmış olur. Radyatör ısıtma sistemlerinde de peteklere yakın olan yerlerin sıcak, uzak olan yerlerin soğuk olması gibi bir durum söz konusu değildir. Yerden ısıtma sistemlerinde kazan suyu sıcaklığının maksimum 50 santigrat olması gerekirken, radyatör sisteminde kazan suyu sıcaklığının yetmiş ile doksan santigrat olması beklenir. Yerden ısıtma sistemleri uygulanan mekanda yer kaplamayıp yerin altına döşendiğinden ötürü mekanın dekorasyonu çok rahat dizayn edilebilir. Yerden ısıtma sistemlerinin en büyük dezavantajlarından biri kısa sürede ısının gerçekleşmemesidir. Bu sebepten ötürü ısıtmak istediğiniz ortam için önceden plan yapmış olmalısınız. Eğer önceden plan yapmamışsanız uzun bir süre ortamın ısınmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bir diğer önemli dezavantaj ise yerden ısıtma sistemlerindeki ısı derecesinin yüzeydeki mobilyalara zarar verebilme ihtimalidir.
Buhar, kızgın yağ, kaynar su gibi farklı yoğunluktaki akışkanlar olabilir ve bu akışkanlar sistemdeki ısı alışverişini gerçekleştiriyor olabilir. Sirkülasyon pompası tercihinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar akışkan ve kullanım amacıdır. Sirkülasyon pompalarının nerede ve ne amaçla kullanılacağı belirlendikten sonra hangi akışkanın kullanılacağı da sirkülasyon pompası tercihini etkileyen bir faktördür. Sirkülasyon pompa tercihinde dikkat edilmesi önem arz edenlerden biri de basma yüksekliği ve debidir. İlgili standartlarda olması gereken debi, binanın ısıtılabilmesi için tesisat sisteminde gezinen suyun ihtiyaç miktarını belirleyen ölçektir.